SeUnTaI KaTa u D kOnGsI

"Wahai wanita solehah, jangan risau akan jodohmu kerana muslimin yang bijaksana takkan terpaut pada wanita hanya kepada kecantikan, lirikan senyuman, pada bicara manja dan menggoda atau pada pujuk rayu seorang wanita yang meruntuhkan imannya. Telah tercatat seungkap nama lelaki di Luh Mahfuz untukmu. Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu. Jika kau tetap di atas jalan yang di redhai-Nya, InsyaAllah si dia turut di jalan yang sama."

Sabtu, 28 April 2012

BeRsiH 3.0

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua,
semoga anda semua dalam keadaan baik dan d limpahi dengan rahmat ALLAH,insyaALLAH..
28/04/2012??
ok it's not my birthday or any special day 4 me =) ,but it is a day 4 "BERSIH 3.0"..
tadi haniey online using my fb account and what i see is majority of the status is all about "BERSIH",
ad y positive and ad juga y negative..
Sebenarnya sebelum anda membuat ap2 penilaian, haniey nak tanya anda tahu kew ap itu "BERSIH"??
or just because orang lain update tentang "BERSIH" jadi anda pun melakukan hal y sama, atau anda hanya membuat penilaian b'dasarkan khabar2 angin y anda dengar??
Haniey juga x begitu tahu tentang motif "BERSIH" or ap tujuannya..but i search 4 it because i want to know it..
I ask my friends "hey do you know what is "BERSIH" and ap motif they all ye??"
She explain to me and u lebih yakin lagi haniey google it by myself..
ok now i know what is "BERSIH"..
maybe ad y kata "BERSIH" ini menyusahkan, but lihat dulu ap motif mereka..
mereka hanya ingin menyuarakan hasrat mereka, it that wrongs to you??
setahu haniey setiap manusia mempunyai hak u b'suara and x ad sorang pown blh menafikan hal i2..
u pengetahuan korang y konon2 nya tahu tentang "BERSIH", matlamat perhimpunan i2 adalah u:




The Bersih's immediate demands were
Clean the electoral roll
Reform postal voting
Use of indelible ink
A minimum campaign period of 21 days
Free and fair access to mainstream media
Strengthen public institutions
Stop corruption
Stop dirty politics
ok still x clear??
haniey translate it in bahasa melayu,

Matlamat perhimpunan ini ialah :
Bersihkan senarai undi
Mereformasikan undi pos
Gunakan dakwat kekal
Akses media bebas dan adil
Masa kempen minima 21 hari
Kukuhkan institusi awam
Hentikan rasuah
Hentikan politik kotor 

jadi 4 those y judge the book without looking into the contents, haniey rasa bawa-bawa la b'taubat..
kata-kata y anda lemparkan kepada mereka, kenapa kita perlu melihat k atas keburukannya sahaja,
tapi u kebaikkan nya kita hanya pejamkan mata..
sekurang-kurangnya mereka berani tampil k hadapan dan menyuarakan suara hati mereka,sedangkan kita??
lebih memilih u m'jadi penonton dan kemudian m'jatuhkan hukuman..
mungkin ad y memandang remeh akan isu ini namun tahukan anda d akhirat nanti kita akan d pertanggungjawabkan atas setiap tindak tanduk kita..
mengundi i2 satu tanggungjawab, kuasa i2 d tangan kita bagi menentukan pemimpin y kita pilih..
janganlah kerana undian kita negara kita jatuh k tangan mereka y sebenarnya tidak layak d gelar pemimpin..
jika anda mengaku sebagai seorang y b'agama Islam,
syarat pertama u memilih pemimpin haruslah y b'agama Islam..
pemimpin y tidak meletakkan hukum ALLAH d bawah hukum dunia y d reka o manusia,
mungkin d dunia dia akan d sanjung namun d akhirat??
akhir kata dari haniey,
"mohon maaf jika kata2 haniey menyakiti hati dan perasaan anda, y buruk lagi hina i2 datangnya dari haniey dan y sempurna lagi baik i2 datangnya dari ALLAH"
Assalamualaikum =)

  


 

Rabu, 25 April 2012

"Taubat seorang hamba i2 tidak akan d terima apabila nyawa sudah berada d kerongkong"..

Assalamualaikum,hye semua..
Haniey doakan anda semua sihat sejahtera ,ok 4 this time haniey would like 2 share about my opinion on isu aurat..
well as we know,as a muslim we have to menutup dan menjaga aurat kita sebagai seorang lelaki atau perempuan,depends on your gender ok..jangan ad y keliru tentang gender sendiri dah la ye =)
aurat lelaki nie x la sedetails aurat seorang perempuan,but still tetap kena jaga tau..
menutup aurat i2 merupakan sesuatu y wajid dalam Islam,but now the mains problem is mengaku Islam tetapi dalam bab aurat ad pula pengecualiannya..bukan dalam bab aurat jew kadang2 bab solat pun ad juga y skip..
bila tanya agama ap..dengan penuh keyakinan say "saya orang Islam"..
Hello!! i thinks you need to go for fardu ain classes again la..
ha tengok kuar topik pula,hehehe..ok x pew that topic maybe we share it next time ye..=)
back to real topic,aurat..
Haniey sebenarnya memang kurang gemar pada orang2 y mcm nie (contoh statement d bawah ye)
Bila d tanya "Boleh saya tahu kenapa awak tak tutup aurat??
And this is antara jawapan y klise kita dengar,
"I belum dapat hidayah,insyaALLAH satu hari nanti"
"I x nak jadi hipokrit,it so not me"
"I x sedia lagi"
"I bkn plastik,beria-ria tutup sana sini tapi buat juga benda jahat"
"Buat ap tutut kalau hati x ikhlas"
haniey rasa mesti you all pun pernah dengar jawapan2 y mcm nie..
Now this is my answer towards mereka y pernah or bakal say all things..
"Tutup aurat i2 WAJIB, whether you like it or not.Ikhlas or tak ikhlas i2 belakang kira..
If you tutup dengan ikhlas ianya pahala..
Hidayah i2 x turun dari langit ia nya perlu d cari, kenali diri anda, ap matlamat anda d dunia ini..
X sedia lagi??Agak2 bila la nak sedia nya ye,jangan esok nak kiamat hari ni baru nak taubat dah la..
bukan x boleh tapi takut x sempat nanti..=)
"Taubat seorang hamba i2 tidak akan d terima apabila nyawa sudah berada d kerongkong"..
The benefit jika kita tutup aurat,banyak..
you know that you are so special if you tutup aurat..

Every inch of you body is so eksklusif hanya y b'hak k atas anda y mampu u melihatnya,jadi edisi terhad tau..
Kalau y x tutup aurat pula 2 anda x segan ke bila orang d luar sana menjadi "juru jahit x rasmi anda"
dengan sekali pandangan, mereka dah boleh meneka setiap ukuran badan anda..
Haniey juga bukan la seorang y sempurna dan bukan juga t'baik,
namun selagi ad kesempatan mari la kita gunakan kesempatan y ad ini u berubah m'jadi seorang y lebih baik..
InsyaALLAH jika niat kita ikhlas segalanya akan d permudahkan..
Akhir kata dari haniey "maaf d pohon jika ad y tidak senang dengan ap y haniey perkatakan"..
A lot of love from me toward you all,assalamualaikum..





Rabu, 11 April 2012

The Most Lovely Women In My Life =)

Assalamualaikum..
hye all, hurm this time haniey nak share about "mama"..
x nak mama??
it's ok =) still blh guna "mak", "ibu", "umi", "mummy", "bonda" dan seangkatan dgnnya..
tahu x lahirnya kita k dunia ini merekalah orang y paling gembira, seronok x t'kata,
bahagia bila b'gelar seorang ibu..=)
kalau boleh 4 24hours 2 dyorang nak berada d cc kita, peluk kita, dukung kita, menatap mata kita..
"ala sayangnya la dekat anak mama nie", "comelnye anak mama"..
perjuangan seorang ibu untuk kita,mereka rela apa sahaja..
suka duka kita, jatuh bangun kita, merekalah orang y akan sentiasa ad d cc kita,
menyokong kita, merawat luka d hati kita dan menyelesakan kita..
"mama"..
there are to many things that you do 4 me, since baby until now..
you are the person that brings me up, teach me how to life, give me a lot lot lot of love..
kadang2 anak mama y sorang nie t'leka dan tanpa sedar telah mengecewakan mama
i'm sorry mama 4 every things that i make you disappointed, kak ngah buat mama nangis..
nakal an kak ngah..=)
Namun alhamdulilah kini kak ngah sedar akan matlamat kak ngah d dunia ini,
insyaALLAH selagi kak ngah hidup kak ngah akan m'jaga maruah mama dan abah,
kak ngah ingin m'bahagiakan mama dan abah, membalas jasa mama dan abah..
menjaga dan merawat mama dan abah, insyaALLAH..
mama you the most lovely women in my life and i love you so much..
jasamu tiada t'balas, jasamu tiada t'kira,
jasamu tiada t'beli, jasamu tiada tara,
jasamu t'lukis indah d syurga..










 
 

Special 4 my mama dan abah

Another ustaz pilihan haniey "ustaz don daniyal don biyajid"
jadilah seorang anak y dapat b'bakti buat kedua ibubapa, m'bahagiakan mereka dan m'doakan mereka..
seorang anak y menyenangkan hati, anak-anak y soleh dan solehah..
seorang anak i2 boleh m'jadi penawar buat ibubapa dan ia juga boleh m'jadi racun jika salah p'bawakan..
hargailah kedua ibubapa anda selagi mereka masih ad..
luangkan masa buat mereka kerna satu hari nanti mereka akan meninggalkan anda dan ketika i2..
tiada ap y mampu mengembalikan mereka..pergi mereka buat selama-lamanya..
 

video

Special 4 my mama dan abah "puan zurainee dan encik tuan othman"
"i only know that i love you so much, but sorry coz i don't know how much"
thanks coz brings me here =)

Hargailah Setiap Saat Y Anda Ad

Assalamualaikum buat semua,
MasyaALLAH, dugaan buat kita semua..
sekali lagi gegaran gempa bumi b'laku d bandar acheh..

“Tidaklah bumi bergoncang kecuali kerana ada maksiat-maksiat yang dilakukan di atasnya. Bumi gemetar kerana takut Allah melihatnya”
(Kaab bin Malik RA)
Ya ALLAH..
sekali lagi DIA mengingatkan kita akan kepunyaanNYA, namun masih ad y leka..
Dugaan d turunkan agar kita dapat mengenal kembali akan kuasaNYA, keupayaanNYA..
b'syukur kerna kita masih d beri peluang u kembali k pangkuanNYA, b'taubat akanNYA..

pintu taubat sentiasa t'buka buat hambanya y benar-benar ikhlas u b'taubat..
gunakanlah peluang ini dengan sebaik-baiknya kerna mungkin tiada lagi esok buat kita..
hargailah setiap saat y anda ad, kerjakan suruhanNYA dan tinggalkanlah laranganNYA..
bahagikan kedua ibubapamu, keluargamu dan saudara saudaramu..
"Maka sesiapa yang beramal dengan satu zarah kebaikan, nescaya akan melihatnya! Dan sesiapa yang beramal dengan satu zarah kejahatan, nescaya akan melihatnya!"
(Al-Zalzalah)

video

Ahad, 1 April 2012

there something that i will tell you



Assalamualaikum semua,
hye semua,hope semua berada dlm keadaan sihat2 belaka..
u kali haniey nak share tentang cinta..
cinta i2 fitrah,jadi semua orang berhak u b'cinta,d cintai dan menyintai..
namun ia nya haruslah d salurkan k saluran y betul,bebas dari pengaruh nafsu..
dan b'matlamatkan pernikahan..
haniey sendiri percaya bahawa b'cinta selepas nikah i2 sesuatu y istimewa..=)
insyaALLAH i2 juga y haniey impikan dlm hidup haniey..
menyusuri sisa-sisa hidup haniey b'sama c dy y d takdirkan buat haniey,
mengenali dirinya,m'cintai dirinya dan melengkapi dirinya..
dan bagi haniey c dy bakal menjadi imam bagi diri ini,melindungi diri ini dan menyempurnakan kekurangan buat diri ini..=)
there something that i will tell you,
"baby for all my life,don't you know that is true that i living to love you"
"Darling don't be afraid,i have love you for a thousand years"
=) x pun pinjam lirik dari lagu yuna "terukir d bintang"
jangan marah ye yuna..
"sayangku,jangan kau persoalkan siapa d hatiku,t'ukir d bintang x mungkin hilang cintaku padamu"
cinta i2 bukanlah mainan tetapi sebuah janji..
namun kenapa ramai y memilih u m'jadikan cinta i2 sebagai sesuatu y murah??
b'cinta x b'maksud anda harus m'berikan segala-segalanya,melampaui batas d antara lelaki dan perempuan..
percayalah cinta y sedemikian x akan k mana..
seharusnya anda pelihara rasa cinta i2 agar ia kekal m'jadi sesuatu y suci..
Tahu x,
lelaki y b'agama tahu bahawasanya i2 bukan caranya..
Jadi sabar..tahajjud banyak2,istikharah rajin2..taubat selalu..muhasabah sentiasa..ubah slow2..
Lelaki y b'agama takkan beri harapan palsu dgn bermain dengan perasaan,masa dan waktu..
Jangan letak harapan seandainya hati x yakin,jgn beri harapan pd y mudah menyerap harapan..
Hati wanita ni macam gelas kaca,mudah pecah..
Bila dah terluka, susah nak rawat balik..
Jangan ada niat nak kahwin je,tapi tindakan k arah itu tidak ada..
Cari calon ni bukan nak cuba-cuba macam cuba pakaian..
Tak sesuai y ni, amik y lain lah..
Buat y b'kehendak
Mohon padaNya andai hatiku yang kau pohon..
Bila dah bersedia,cari saya semula..
Tapi ni bukan janji atau beri harapan..
Jika saya masih blm b'punya,datang mintak dengan abah dan mama terus..
Bincang dengan dorang ok..



USAH MENCARI YANG "TERLALU SEMPURNA"


JODOH ♥♥
USAH MENCARI YANG "TERLALU SEMPURNA"

Jika kamu memancing ikan.."
Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu..
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja..
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup. 

Begitulah juga...setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang..
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU, hendaklah kamu MENJAGA hatinya..
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja..
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu, & mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu... 

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh..cukuplah sekadar keperluanmu..
Apabila sekali ia retak..tentu sukar untuk kamu menampalnya semula..
Akhirnya ia dibuang..
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya, mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi..

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya...
Janganlah kamu terlalu mengaguminya & janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa..
Anggaplah dia manusia biasa..
Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN, bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya..
Akhirnya kamu KECEWA & meninggalkannya..
Sedangkan, jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya...

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu..
Mengenyangkan - Berkhasiat..
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..?? Terlalu ingin mengejar kelazatan..
KELAK.. Nasi itu akan basi & kamu tidak boleh memakannya... Lalu kamu akan menyesal..

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan, yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu, MENYAYANGIMU.. MENGASIHIMU..
Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain..??
Terlalu mengejar kesempurnaan...
KELAK..
Kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain..
Lalu kamu juga yang akan MENYESAL..!!